Dijital Katılım Bankası T.O.M. Bankacılık Teknolojisi İçin Architecht ile Anlaştı

Geleneksel bankacılık hizmetlerini tamamen dijitale taşıyan ve yalnızca internet ortamında faaliyet gösteren dijital bankalar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hazırlanarak 1 Ocak 2022’de yürürlüğe giren yönetmelikle Türkiye’de de resmi bir statü kazandı. Uluslararası literatürde neo bank ya da challenger bank gibi tabirlerle anılan uçtan uca dijital bankacılık modeli, ülkemizde pratikteki ilk karşılıklarını da bulmaya başladı. 2022 Ağustos ayında BDDK’dan dijital bankacılık lisansını alan TOM Bank, ülkemizde uçtan uca dijital bankacılık çağının açılışını yapmaya ve müşterilerini etik bankacılık ilkeleri ile tanıştırmaya hazırlanıyor. Katılım finans prensipleriyle faaliyetlerine başlayacak olan TOM Bank, ana bankacılık sistemleri konusundaki teknoloji çözümleri için finansal teknoloji şirketi Architecht ile el sıkıştı. Kapsayıcılık ilkesi doğrultusunda finansal hizmetlerin erişimini kolaylaştırmayı amaçlayan TOM Bank, dijital bankacılık konusundaki iddiası ile ülkemizde ses getirmeye hazırlanıyor.

 

“Ülkemizde dijital bankacılık dönemi resmen başlıyor”

İşbirliğine ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Architecht Genel Müdürü Ökkeş Emin Balçiçek, “Finansal teknoloji alanında uzmanlaşan bir şirket olarak, katılım finans prensipleriyle faaliyet gösterecek olan TOM  Bank’ın ana bankacılık sistemlerine ilişkin teknoloji çözüm ortağı olma fırsatını elde ettik. Ülkemizde tam anlamıyla dijital bankacılık dönemini başlatacak ve finansal hizmetlere erişimi kolaylaştıracak bu adımda, TOM Bank’ın deneyimimize güvenmesi, yeni nesil bankacılık çağında da güçlü bir teknoloji sağlayıcısı olduğumuzu kanıtlıyor” dedi.

 

“Dijital bankacılık, finansal hizmetlerin erişilebilirliğini artırıyor”

Son yıllarda her sektörde hızlanan dijitalleşme çabalarının, finans ve bankacılık sektörlerinde de yenilikleri beraberinde getirdiğine dikkat çeken Ökkeş Emin Balçiçek, “2021 Küresel Dijital Bankacılık Endeksi araştırmasına göre gelecekte 10 kişiden 7’si yalnızca internette faaliyet gösteren bankaları kullanacak. Bildiğimiz anlamda bankacılığın kavuştuğu bu yeni form, güvenli platformlar aracılığıyla geleneksel bankaların sunduğu tüm hizmetlerin internetin olduğu her yerden ve mobilden erişilebilir olması anlamına geliyor. Bu da bankacılık hizmetlerinin daha çok kişiye ulaşmasını sağlayarak finansal kapsayıcılığı artırıyor. Ülkemiz, bu trendi yakından takip ederek yürürlüğe aldığı yönetmelikle önemli bir adım attı. Architecht olarak biz de, bu yönetmeliği somutlaştıran ve Türkiye’nin ilk dijital bankalarından olan TOM Bank’ın kuruluşunda, bankanın teknoloji konusundaki çalışmalarına destek sağlayacak olmaktan mutluluk duyuyoruz. Projede dijital bankacılık için özel olarak geliştirdiğimiz ve ana bankacılık, krediler, hazine, finansal kontrol, muhasebe gibi temel bankacılık fonksiyonlarını içeren Architecht Dijital Bankacılık Platformumuzu kullanacağız. Böylece TOM Bank’ın müşterileri, hızlı, dinamik ve kullanıcı dostu bir platformun sunduğu kusursuz müşteri deneyiminden yararlanabilecek” ifadelerini kullandı.

 

“Türkiye, dijital bankacılık alanında Avrupa’da ses getirecek”

Genel Müdür Balçiçek, geleneksel bankalara kıyasla daha uygun maliyet, kişiselleştirilmiş müşteri deneyimi, ürün çeşitliliği ve hızlı hizmet alma olanağı sunan dijital bankacılık çözümlerinin, tüm ihtiyaçlarını dijitalden karşılamaya alışan genç kuşaklar tarafından yoğun biçimde tercih edileceğini belirterek, “TOM Bank’ın attığı adımın devamının hızla geleceğini ve ülkemizin çok kısa sürede dijital bankacılık alanında Avrupa’da ses getireceğini öngörüyoruz. 60’ı aşkın bankanın finansal teknoloji deneyimine katkı sağlayan bir şirket olarak dijital bankacılık için gerekli işlevleri tek bir platformda sunuyoruz. Kolay ölçeklenebilirliği sayesinde TOM Bank’ı hızla devreye alabilmemizi mümkün kılacak çözümümüzün yanı sıra finans dünyası için başka ürünler de geliştiriyoruz. BOA Bankacılık ve Teknoloji Platformu, Yatırım Bankacılığı Platformu, Tüketici Finansman Sistemi, Tedarikçi Finansman Sistemi, PowerFactor, Airapi ve insansız çağrı merkezi sistemi XTM gibi ürünlerimiz, finansal teknoloji alanında dijital çağı yakalamak isteyen banka ve yatırım şirketlerinin tüm ihtiyaçlarını karşılıyor” diye konuştu.

 

Architecht, Türkiye’nin en iyi işverenleri arasında yer alıyor

Architecht  özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA), Avrupa ve Orta Asya’da, onlarca ülkeden bankalara hizmet veren bir teknoloji şirketi olarak “Deloitte Technology Fast 50, TOBB 100 ve Bilişim 500 gibi birçok büyüme indeksinde üst sıralarda yer almaktadır. Architecht’in, International Data Corporation 2022 En İyi Dijital Kanallar proje birinciliğinin yanı sıra The Stevie Awards, PSM Awards ve Sardis Ödülleri’nde de başarıları bulunuyor. İnsan kaynakları alanında “önce insan önce çalışan” anlayışıyla son 3 yıldır Türkiye’nin En İyi İşverenleri arasında yer alıyor.

 

Kaynak: https://fintechtime.com/tr/2023/03/tom-bank-ana-bankacilik-teknolojisi-icin-architecht-ile-anlasti/