Ev Eşya Sigortası Nedir? Neden Yapılmalıdır?

Ev eşya sigortası, kullandığınız eşyaları çeşitli hasar ve kazalara karşı güvence altına almanızı sağlar. Evinizde ortaya çıkabilecek çeşitli riskli durumları karşısında sizi yalnız bırakmaz. Konut eşya sigortası ile eşyalarınızı koruma altına alabilirsiniz. Deprem, yangın, fırtına, sel, su baskını, hırsızlık gibi riskli durumlar karşısında ev eşya sigortası ile eşyalarınızda oluşan zararların karşılanması sağlanır.

Ev eşya sigortası; terör ve doğa gibi olağan dışı olaylar nedeniyle uğranılan zararları da teminat altına almaktadır. Eşyalarınızı tüm riskli durumlara karşı korumak istiyorsanız, eşya sigortası yaptırmalısınız. Ayrıca tek bir poliçe kapsamında evinizi ve eşyalarınızı yaşanabilecek tüm olumsuz dış etkenlerden koruma altına alabilirsiniz. Konut eşya sigortası diğer sigortalara göre daha kapsamlı bir sigortadır. Yaşanan olumsuz dış etkenler karşısında evinizi, eşyalarınızı, ailenizi ve dolaylı olarak komşularınızı bile güvence altına almanızı sağlar. 

Farklı destek hizmetlerinin de isteğinizi doğrultusunda poliçeye eklenmesi sağlanmaktadır. Bunlar; çilingir yardımı, tesisat işleri, sağlık görevlisi gibi konularda eşya paket sigortası olarak sunulmaktadır. Ev eşya sigortası ihtiyaçlara ve sorunlara göre yaşamı kolaylaştıracak çözümler sunması nedeniyle oldukça fazla tercih edilmektedir. Olumsuz durumlarla karşılaşmadan önce ev ve eşyalarınızın garanti altında olduğunu bilmek önemlidir. Daha huzurlu ve güvende hissetmenizi sağlar. 

Faizsiz Bankacılıkta Ev Eşya Sigortası Nasıl Uygulanmaktadır?

Ev sahibi ya da kiracı olmanız fark etmez. Eşyalarınızın her zaman çeşitli risklerle karşı karşıyadır. Ev eşyalarınız için yaptıracağınız sigorta ile meydana gelebilecek istenmeyen hasar ve kaza gibi durumlarda ortaya çıkabilecek maddi kayıpların sigorta tarafından karşılanması sağlanmakta. Bu sayede zararların en aza indirilmesi hedeflenmektedir.

Faizsiz bankacılık sisteminde katılım ya da tekafül sigortacılığı olarak yürütülen sigorta işlemleri, ülkemizde genellikle katılım sigortacılığı adı altında işlem görür. Faizsiz sigortada tekâfül kavramı; karşılıklı garanti vermek, birbirine kefil olmak anlamını taşır. Katılım sigortacılığında, sigortalıların karşılıklı yardımlaşma ve dayanışma maksadı ile bir araya gelmesi hedeflenmektedir.

Toplanan katkı paylarının riske maruz kalan kişi tarafından kullanılması için bir havuz oluşturulmaktadır. Katılım sigortacılığı gönüllülük esasına dayalıdır. Katılım sigortacılığı, farklı kişileri bir araya getirerek, içlerinden zarara maruz kalan katılımcıların zararının tazmin ederek yardımlaşma sağlar. Bu sistemde toplanan tüm para, yardımlaşma sandığı olarak bilinen prim havuzunda birikir.

Ev Sigortasında Gerekli Belgeler

Üye olan kişilerin yani poliçe sahiplerinin riskli durumlar karşısında yaşadıkları zararları, yardımlaşma sandığı olarak bilinen prim havuzunda karşılanmaktadır. Faizsiz bankacılık anlayışını benimseyen kişiler tarafından oldukça fazla tercih edilmektedir. Sigorta çeşitlerinden biri de ev eşya sigortası seçeneğidir. Bu yöntem ile kişiler sigorta işlemlerini faizli bir sisteme dahil olmadan halledebilmektedir. Tamamen gönüllük çerçevesi içinde islami usullere göre yapar.

Eşya sigortasının sağladığı avantajlarından, tercih ettiği poliçenin kapsamına göre faydalanmaktadır. Ev eşya sigortası fiyatları kişilerin istekleri ve tercihleri doğrultusunda hazırlanacak paketin kapsamına göre değişiklik gösterebilir. Ev eşya sigortası yaptırılırken kişilerden bazı bilgiler istenmektedir. Bunlar; 

  • T.C. kimlik numarası,
  • Evin ölçüleri,
  • Ev sahipleri için inşaat maliyeti,
  • DASK poliçe numarası,
  • Evde yer alan eşyaların toplam bedeli gibi bilgilerdir.

Ziynet eşyası, antika eşyalar gibi kıymetli ve değerli eşyalar için ödenecek teminat bedeli kurum tarafından belirlenir. Belirlenen teminat bedeli aynı oranda poliçeye dahil etmektedir. Eşya sigortası yaptıran kişiler hasar talep etmezse ve kesintisiz şekilde sigortalarını yapmaya devam edebilmektedir. Bu şekilde yapıldığında belirli oranlarda hesaplanan hasarsızlık indirimden faydalanma imkanı da elde ederler. Yapılan tüm sigorta işlemleri, çalışmayı seçtiğiniz kurum prosedürleri kapsamında uygulanmaktadır.