Fon, finansal piyasalarla ilgilenmeye başlayan kişilerin en sık duyduğu kavramlardan biridir. Belli bir işin yürümesini sağlamak üzere gerektiği zaman harcanabilecek şekilde ayrılan para fon olarak tanımlanmaktadır. Yatırım fonlarında, yatırımcılardan toplanan paralar, yatırımcılar adına çeşitli şekillerde değerlendirilmektedir. Kişilerden toplanan fonlar karşılığında; hisse senedi, altın, kira sertifikası, gayrimenkul yatırım fonu, girişim sermayesi fonu gibi kıymetli maden ve evraklardan oluşan portföylerde yönetilirler.
Uzmanlar tarafından yatırımcılar adına yapılan fon işlemleri neticesinde elde edilen fon getirileri, periyodik olarak yatırımcılara raporlanmalıdır. Ayrıca yatırımcıların talepleri doğrultusunda fon performans çizelgeleri aracılığıyla da fon getirileri incelenmelidir. Bu işlemler hem katılım bankacılığı kapsamında hem de geleneksel bankacılık anlayışı ile yapılabilmektedir. Faizsiz bankacılık kapsamında katılım fonları olarak karşımıza çıkar. Bu tamamen yatırımcıların tercihine bağlıdır. Katılım bankaları, günümüzde finansal alanda hem klasik bankaların yaptıkları pek çok bankacılık faaliyetlerinde hem de finansal kiralama, sigortacılık, takas gibi çeşitli ticari faaliyetlerde yer alır.
Katılım bankaları, kendi prensiplerine ters düşmemek şartıyla çeşitli işlemleri farklı yöntemler kullanarak yapmaktadır. Bu tür bankacılık sisteminin temel amacı; faizsiz finansman sağlama esasları çerçevesinde, faiz hassasiyeti olan kişilerin tasarruflarını, milli ekonomiye kazandırmayı sağlamaktır. Klasik bankacılık faaliyetlerini yürütürken, faiz yerine kar zarar ortaklığını esas alırlar. Bu durumda literatürde faizsiz bankacılık modeli olarak geçer.
Birikimlerinizi doğru bir şekilde değerlendirip, yatırımlarınıza değer katmak istiyorsanız yatırım fonları ile tanışmalısınız. Banka ve yatırım kuruluşlarında, birikimleriniz sizin adınıza yatırım fonları ile değerlendirilmektedir. Yatırım fonları geleneksel bankacılıkta; likit fon, hisse senedi fonu, altın fonu, gayrimenkul yatırım fonu gibi fazla seçeneğe sahiptir.
Faizsiz bankacılık sisteminde yer alan katılım fonları, faiz kazancı olmayan para ve sermaye piyasası araçları ile değerlendirmek isteyen yatırımcılar tarafından seçilmelidir. Portföy; kira sertifikaları, katılma hesapları, ortaklık payları, altın gibi faize dayalı olmayan para ve sermaye piyasası araçlarına dayalı fonlardan oluşur.
Fon, birikimlerinizin çeşitli para ve sermaye piyasası araçlarıyla değerlendirmek için profesyonel yöneticiler tarafından yönetilmesidir. Yatırım Fonları, piyasaları takip eden yöneticiler tarafından en az risk ve en yüksek getiri ilkesi ile yönetilmektedir. Birikimlerinizin en yüksek getiriyi elde etmesi hedefiyle piyasalarda yaşanan gelişmeler takip edilir. Yatırım fonları sayesinde hangi avantajlara sahip olursunuz, inceleyelim.