Mevduat hesaplama yaparken en önemli unsur paranın hesapta kaldığı gün sayısıdır. Her bankanın mevduat faiz rakamları birbirinden farklıdır. Bankaya para yatırmak için ilk olarak mevduat hesabı açmak gerekir. Müşterisi olduğunuz bankalarda internet bankacılığı aracılığı ile hesap açma işlemi yapabilirsiniz. Müşterisi olmadığınız bankalar için ise şubeye gitmeniz gerekir. Mevduat, yatırılan paranın belirli bir süre çekilmeyeceği teminatı verilerek, faiz geliri elde edilen hesaplardır. Bankacılık seçeneklerinin artması ile birlikte mevduat çeşitleri de aynı oranda artmıştır. Bu durum her bankanın kendi prosedürlerine göre mevduat faizi hesaplama imkanı da vermiştir.
Vadesiz mevduat hesabı dışındaki diğer bütün mevduat çeşitlerinde bankaların verdikleri faiz oranı ile birlikte paranın aylık ve yıllık faizler ile değerlendirilmesi söz konusudur. Bu konuda faizsiz bankacılık diğer bankalardan ayrılmaktadır. Mevduat hesabı, faizsiz bankacılıkta katılım hesabı olarak karşılık bulmuştur. Mevduat hesaplama da İslami usullere göre düzenlenmiştir. Katılım hesapları İslami usuller çerçevesinde kar ve zarar esasına göre çalışır. Katılımcılar tasarruflarını bir katlım hesabına yatırdıktan sonra ticari faaliyetlerde değerlendirilen paraları, belirlenen süre sonunda kar ve zarar durumuna göre katılımcılar ile paylaşılmaktadır.
Getiriler vade sonlarında belirlenmektedir. Katılım hesapları ve işleyişi ile ilgili bilgi almak artık çok kolay. Faizsiz teklif veren tek bir site aracılığı ile faizsiz bankacılık işlemlerinizi nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz. Çalışacağınız kuruma hızlı bir şekilde karar verebilirsiniz. Mevduat hesaplama hakkında bilgi almak isteyen kişiler için oldukça pratik ve hızlı bir yoldur. Mevduat faiz hesaplama; paranın hesapta kaldığı gün sayısı esasına dayalıdır. Örnek olarak; 1 aylık vadeli mevduat hesaplarında bazı aylarda gün sayısı 30, bazı aylarda ise gün sayısı 31 olabilmektedir.
Hesaplama gün sayısı üzerinden yapılmaktadır. Benzer olarak, 3 aylık vadeli mevduatlarda da kazanç miktarı vadesine göre 91 gün veya 92 gün olarak hesaplanır. Kırık vadeli hesaplar da vardır ve 42 gün, 63 gün gibi gün sayısı ile açıldığı için mevduat faiz hesaplama hep aynı gün sayısından yapılmaktadır. Mevduat hesabından elde edilecek faiz getirisi; hesap tutarı, bankanın uyguladığı faiz rakamı, vade zamanı ve stopaj oranı kullanılarak hesaplanmaktadır. Mevduata uygulanan faiz oranları bankadan bankaya değişir. Cari faiz hesaplama ve stopaj oranları ise her mevduat bankasında aynıdır.
Mevduat hesabına sahip olmak hem bankaya hem kişiye hem de ekonomik oluşumlara katkı sağlar. Evde atıl duran tasarruflarınızı güvenli yatırım seçeneklerinden vadeli mevduat hesaplarında ya da faizsiz bankacılık katılım hesap seçenekleri ile değerlendirebilirsiniz. Böylelikle hem ek gelir sağlar hem de kendinizi güvende hissedersiniz. Artık teknoloji gelişti ve evde para biriktirmenin devri çoktan bitti.
Mevduat faiz hesaplama işlemleri için bankaya gitmenize bile gerek kalmadı. Para biriktirmek ve yatırım yapmak isteyen kişiler için en basit yol bankaları değerlendirmektir. Bankalardan öğreneceğiniz mevduat faizi hesaplama bilgileri ile evinizde atıl olarak duracak olan paralar yerine, vadeli hesaplarda paranızı değerlendirme kararı verebilirsiniz. Evde yastık altında duran paralarınız için kaygılanmak yerine daha sistemsel ve güvenlik tedbirleri üst düzeyde olan kurumlarla çalışmayı seçmiş olursunuz. Bunun yanında bankaların daha iyi hizmet verebilmesi için çeşitli kaynaklara ihtiyacı vardır.
Kendilerine mevduat yaratması gerekir. Bunu ise paralarını biriktirmek ve değerlendirmek isteyen kişiler aracılığı ile ihtiyaç sahiplerine vermekle başarabilmektedir. Böylelikle banka döngüsü oluşur. Bu hizmetler sırasında çeşitli ödemeler yapılır ve her iki tarafın da hizmetlerinden değer kazanması sağlanmış olur.