Sigorta Portföyü, şirketin finansal güvenilirliğini belirleyen göstergelerden biridir ve belirli bir zaman içerisinde sigorta kurumu tarafından girilen sözleşme sayısını ifade eder. Aslında, şirketin müşterilere karşı yükümlülüklerinin bir yansımasıdır. Sürdürülebilir bir portföy oluşturmak organizasyonun önemli bir hedefidir. Büyüklüğünden, kabul edilen sözleşmelerin yapısının sorumluluk derecesine bağlıdır. Faaliyetlerin sürekliliğini sağlamak için, düşük sorumluluk derecesine sahip çok sayıda işlem içeren bir sigorta portföyü oluşturmak rasyoneldir. Tazminat ödemesi şirketin finansal durumunu etkilememelidir.
Sigorta Portföyü oluşturulurken öncelikle kurumun etkinliği belirlenmektedir. Tüm faaliyetlerden doğan finansal sonuçların göstergesi kar ve zarar olarak ifade edilmektedir. Bir sigorta kurumu faaliyetleri sırasında birçok işlevi yerine getirir. Bunlar; sözleşmeler, faiz oranları hesaplamaları, katkıların toplamı, yedekler ve gelir elde etmek üzere fonlar olarak sıralanabilir. Bir kurumun bu eylemleri gerçekleştirmek için paraya ihtiyacı vardır. Bir kurumun finansal gücü sigorta portföyüdür.
Geniş bir sigorta portföyüne sahip olan alternatif sigorta sağlayıcılardan biri de faizsiz sigortacılık kapsamında hizmet veren katılım sigortacılığıdır. Katılım sigortacılığı, yardımlaşma esasına dayanan bir sigorta türüdür.
Katılım sigortacılığında birbirinden farklı fertlerin birleşerek, içlerinden zarara maruz kalan katılımcıların zararının tazmin edilmesi için yapılandırılan bir yardımlaşma şeklidir. Bu sistemde toplanan paralar, prim havuzunda birikir ve katılımcılardan hasara uğrayanların zararları bu havuzdan temin edilmektedir. Sigorta müşteri portföyü çoğunlukla faizsiz işlem esaslarına göre faaliyette bulunmak isteyen kişilerden oluşur.
Sigorta Portföyü Nasıl Oluşturulmaktadır?
Sigorta müşteri portföyü sayısının arttırılması, büyümek ve başarılı olmak kurumun elindedir. Eğer bir sigorta kurumu olarak hizmet vermek ve sigorta müşteri portföyü oluşturmak istiyorsanız, Portföy çalışmaları yapmanız gerekir. Sigorta portföyü oluştururken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır;